Om Linedance

Linedance är en country & westerndans som blivit mycket populär i Sverige. Dansen utförs av en grupp dansare som står på linjer. Formationen är inte det viktigaste, varje dansare väljer själv när han/hon vill dansa, och det krävs ingen partner. Strikta formationer är mer vanliga vid uppvisningar eller tävlingar, när vi bara träffas och dansar står vi där vi får plats. Varje dans innehåller en följd stegkombinationer, som sedan oftast upprepas till en hel låt. Vissa danser har fler delar, och kallas då fraserade, där en viss följd av steg utförs till exempelvis versen och en annan del till refrängen. Danserna är av varierande längd och svårighetsgrad, det finns danser från 6 steg upp till 352. Danserna innehåller ofta en eller flera vändningar, så att dansen kommer att börja om mot en ny vägg vid varje repetition. Det finns danser som dansas mot 1, 2 eller 4 väggar, och enstaka 3-väggsdanser finns också.

Musik

Linedance dansades traditionellt till countrymusik, men nu dansar vi till mycket modern musik också, bland annat latinamerikanskt, funk, pop, Irländskt och mycket annat. Det bästa med linedance är blandningen, då de olika koreograferna lånar friskt från andra dansstilar för att skapa nya och intressanta danser. Totalt finns det nu cirka 35 000 olika danser (enligt Kickit.to, 2006-12-13), och varje vecka koreograferas flera nya danser. Linedance är därför en dansform som ständigt utvecklas, och det finns alltid något nytt att lära sig. Samtidigt kan man ofta dansa "gamla" danser länge efter att man har lärt sig dem, då det ofta går att byta ut musiken och dansa till en ny låt.

Videoklipp

En bild säger mer än tusen ord, så en video måste ju vara ännu bättre! Jag har satt ihop en liten spellista på YouTube som visar på den stora variationsrikedom som finns inom linedance. Mycket nöje!

Vill ni prova?

Visst låter det intressant? Om ni är intresserade av att börja på en kurs, se en uppvisning eller prova på, kontakta mig eller en klubb i din närhet så hjälper vi till!